Skinbjerg Audio



Skinbjerg Audio MC Stepup

- 100% identisk med den MC stepup del der sidder i Skinbjerg Audio Pickup Forstærker
- Støjsvag j-fet - opløsning som transistorer, organisk klang som rør!
- Strøm-indgang (Common Gate kobling) - intet tab af signal i 'bleeder' modstand; alt kommer ind!
- Single ended, Klasse A
- Flydende isolerede strømforsyninger til begge kanaler - intet overhør, intet brum
- Kvalitets komponenter - Stik fra Neutrik, lavstøjs modstande fra Vishay/Dale
- Separat støjsvag strømforsyning - ingen strømforsyningsstøj og placering nær pladespiller muligt


Skinbjerg Audio MC Stepup forstærker er til dig der allerede har en RIAA forstærker som du er glad for, og derfor måske ikke er klar til at investere i Skinbjerg Audio PickupForstærer.
Men du mangler den helt rigtige MC stepup.
Måske har du prøvet andre, aktive eller transformatorer, men du har ikke helt fundet det rigtige match.

Baggrund

Det var noget af det første at Jan Nielsen sagde til mig da han havde testet min Pickup Forstærker:
"Du burde lave MC step up delen som en separat enhed!"
…og det er da også den del af Pickupforstærker som der har været flest spørgsmål om, på email og på messer:
Hvordan virker det der strømindgang? Hvorfor er det så meget bedre? Passer det med denne specifikke pickup?
Her er den så, Skinbjerg Audio MC step up, så du kan hive den sidste dråbe vellyd ud af din eksotiske MC pickup, uanset hvilken RIAA du benytter.

Hvordan virker strømindgang

I Common Gate koblingen bruger man j-fet transistoren omvendt.
Man sætter pickup'en til Source-benet, der normalt benyttes som udgangen i en buffer.
Teknisk set er det dog ikke nødvendigvis en udgang, for det kan man selv jonglere lidt rundt med.
En j-fet transistor benytter spændingsforskellen mellem Gate og Source til at styre en strøm gennem Drain og Source. Hvis man skal have mere forstærkning end 1 gang, så benyttes Drain som udgang.
Ved at koble den høj-impedante Gate til nul (i stedet for normalt at være en indgang), så er det nu Source der er indgangen, og en lavimpedant en af slagsen.
Det hedder Common Gate fordi Gate er koblet til nul.


Denne kobling har meget lav egen støj, men bliver normalt ikke benyttet så ofte i audio, da indgangsimpedansen udelukkende er seriemodstanden i Sourcen, og den er meget lav (her 40 ohm).
Men lav indgangsimpedans er helt perfekt til en MC stepup forstærker.
En MC pickups (Moving Coil) spole har meget færre viklinger end i en MM pickup (Moving Magnet), da man jo helst skal beholde den bevægelige masse på et lavt niveau.
Færre viklinger betyder lavere udgangsspænding, hvilket er årsagen til at vi skal bruge en step-up til at begynde med.
Men det giver også en lavere intern impedans, både intern modstand og intern induktans ( spolevirkning).
Da den lavere interne modstand ikke behøver den meget lette belastning som en MM pickup (de meget høje 47 kiloOhm), så kan en MC pickup godt levere strøm nok til den normalt specificerede relativt hårde belastning på 100 Ohm.
Og det er godt, for den hårde belastning tæmmer den interne spoles Q-værdi, så vi ikke får suget radiostøj ved et par hundrede kHz ind.

Og i normale Common Source kredsløb, hvor man sender signalet ind i en høj-impedant Gate, så er man nødt til at parallelkoble indgangen med en 100 Ohms modstand, udelukkende for at belaste MC pickup'en korrekt.
Denne modstand er simpelthen en 'bleeder', der spiser al strømmen hvilket så skaber en spændingsforskel, der så er vores nye 'signal', og bliver forstærket videre.
Men det er jo langt fra optimalt, at vores ultrasvage musiksignal fra pickup'en, skal gå til spilde som varme i en enkelt passiv komponent, hvorefter 'resterne' forstærkes op som det vi lytter til.

I en Common Gate koblingen kan vi slå to fluer med et smæk, da Source indgangen allerede har en lav impedans, så al strømmen løber direkte ind i den aktive komponent, og dermed går ikke en eneste picoVolt tabt, og hele musiksignalet med alle detaljer er derfor 100% intakt.
Og samtidig er Common Gate koblingen endda mere støjsvag.
Og j-fets lyder bare godt; neutralt og detaljeret som almindelige transistorer, men med den letflydende overskudsagtige 'organiske' klang som radiorør.

Samspil med Pickup og indgangs-impedans


Med hensyn til hvordan Skinbjerg Audio MC Step up passer med forskellige MC pickup'er, så har Jan Nielsen testet flere af markedets bedste MC pickup'er sammen med Skinbjerg Audio Pickup Forstærker, der jo altså har 100% samme step up kredsløb indbygget.
Du kan læse testen (igen), den ligger her, testen findes også ligger på Jans egen side www.pladespilleren.dk, som iøvrigt stærkt kan anbefales for al viden om pladespillere og pickupper.
Forskellige belastninger mellem 10 og 100 Ohm giver ikke rigtigt nogen frekvensforskelle i det hørbare område.
Hvis en MC stepup benytter en transformator kan den komplicerede sammensætning af MC pickup'ens spole, transformatorens spoler og omsætningsforhold måske give lidt frekvensmæssige påvirkninger.
Men altså ikke med en elektronisk MC stepup som denne.
Så derfor er de 40 Ohm der opstår naturligt i de benyttede komponenter (valgt ud fra lavest mulige støj) helt fint.
Så ingen grund til forskellige impedans indstillinger her.

Samtidig skal man huske at hele signalet løber ind i transistoren som en strøm, og pickup'ens interne impedans danner en lukket kreds med indgangs j-fet'en.


Og det er her at hele forklaringen ligger, på hvorfor strømindgang, eller Common Gate er en lydmæssigt bedre løsning;
Ingen musikalske detaljer opsamlet af MC pickupen kan undslippe at komme ind i stepup'en.


Praktisk opbygning


Kredsløbet er naturligvis monteret i en støbt aluminiumsboks, for at afskærme kredsløbet mod udefra kommende radio støj.
Stik til indgang og udgang er forgyldte præcisions stik fra Neutrik i Schweiz.


De to kanaler er koblet til strømforsyningen via et afkoblet dæmpeled, der isolerer kredsløbet fra både forsyning og stel/jord.
De to kanaler 'svæver' altså elektrisk i forhold til hinanden, og i forhold til forsyningsstel, og derfor er der minimal risiko for skabelse af en brumsløjfe i stelplanet, uanset hvordan din pladespillers udgange er konfigureret, eller uanset hvordan indgangen i din RIAA forstærker er opbygget.

Der benyttes ekstremt støjsvage j-fets der er udviklet til svage radiosignaler.
Modstande er fra Vishay/Dale med lav temperatur koefficient.
Udgangskondensatoren er selvfølgelig med polypropylene dielektrikum, indgangskondensatoren er en OS-CON polymer kondensator med seriemodstand på kun 8 milliOhm ( eller 0,008 Ohm!)


Den separate strømforsyning på 2 x 15 Volt er forsynet med de samme diskret opbyggede regulator kredsløb som i Pickup Forstærker, der dæmper forsyningsstøj med op til 120 dB. Der er kvalitets elektrolyt kondensatorer fra Panasonic, og en Schweizisk produceret transformator.





For at undgå højfrekvent forsyningsstøj når sekundærviklingerne er ubelastede i ensretternes lukkeperiode, benyttes der transformer snubbers som er en langt bedre løsning end HEXFRED og Schottky dioder.

Når transformatorens vekselstrøm udglattes til jævnstrøm med ensretterdioder, så opstår der er en højfrekvent ringning når dioderne lukker, fordi at der dannes en svingningskreds bestående af induktansen i transformatorens sekundærvikling og parasit-kapaciteten i ensretterdioderne. Denne resonans ved flere hundrede kiloHertz vil man jo helst undgå, så derfor benytter visse andre forstærkere dioder af typen Schottky eller HEXFRED med lavere parasit-kapacitans som ensrettere.
Det fjerner ikke resonansen men flytter det bare op i MegaHertz området, hvor det måske nok generer mindre, men det har altså på ingen måde løst problemet.


I stedet for at symptom-behandle ville det være meget bedre hvis man helt kunne fjerne årsagen til at resonansen opstår, og det er netop hvad de indbyggede transformer snubbers i MC Steup gør: Ved at tilføje en simpel impedanskorrigerende suge-kreds bestående af en modstand og en kondensator parallelt over sekundærviklingen inden dioderne, så er sekundærviklingen slet ikke i stand til at udvikle denne resonans, og derfor dør støjpulserne simpelthen ud med det samme.
Dette kredsløb fjerner simpelthen årsagen til at problemet opstår til at starte med, og resultatet er en næsten helt støjfri ensretning.
En velkendt og gennemprøvet teknik, der virker langt bedre end Schottky og HEXFRED dioder.

Tekniske data:

Forstærkning: 30 dB
Indgangsimpedans : 40 Ohm
Udgangsimpedans: 1 kiloOhm
Signal/støj forhold : 80 dB
THD: 0,020 % ( udelukkende lige harmoniske)
Frekvensgang: 10 Hz - 100 kHz